Nästa vecka drar Tempo dokumentärfilmsfestivalen igång, i år med en rad filmer om dans. Dit hör den omtalade Martha och Niki i streetdansens värld av Tora Mkandawire Mårtens, dit hör A Ballerina’s Tale om Misty Copeland och dit hör Mr. Gaga, en film om Ohad Naharin och hans träningsmetod gaga som sprider sig runt världen. Den är skonsam för dansarkroppar och bra för alla med sin tonvikt på mjukhet och smidighet.

Nu har nyheten släppts att Mr. Gaga själv och hans kompani Batsheva Dance Company från Israel kommer till Sverige och Dansens Hus i höst med verket ”Three” från 2005. Hur många gånger den rest runt jordklotet vet jag inte, men jag såg den i Paris i januari i år och skrev då så här:

”Three är sofistikerad men likafullt både omslutande och medryckande. Den inledande Bellus (vacker) till Bachs Goldbergvariationer är som en kropparnas stillsamma hymn, den andra delen Humus (jord) med bara kvinnliga dansare är som ett stillsamt pussel. Och den tredje delen, Secus (annat) är i ett svindlande högt tempo där sexton dansare susar och rusar på och runt varandra till en musikmix där till och med Beach Boys ingår. Fullständigt abstrakt dans-dans, eller om man så vill konkret dans, inget annat än dansande dans. Inga berättelser och inga budskap, men en stark känsla av eget uttryck från varje dansare och från ett lika kraftfullt kollektiv.”

Vilket skapar en slags berättelse om sig själv. Om det beror på gaga-tekniken eller ej: fantastiskt precis dans där inget ser ut att klicka utan ticka som ett urverk.

Publicerat på Scenbloggen, 1 Mars 2016.